Aquesta aliança estratègica ha situat Elbit Systems com el principal proveïdor d’armes per a Marroc, superant França, que havia estat el seu proveïdor tradicional, i convertint Israel en el tercer major subministrador d’armes del país. A principis de febrer de 2025, Marroc va tancar un acord per adquirir 36 sistemes d’artilleria autopropulsada ATMOS 2000 de Elbit Systems. Aquesta decisió representa un canvi significatiu respecte a la seva anterior dependència dels equips militars francesos, com els howitzers Caesar.
Els informes indiquen que problemes operatius amb els sistemes francesos i una resposta lenta a queixes tècniques van portar Marroc a buscar alternatives, que finalment van conduir a l’elecció dels sistemes d’artilleria “provats en batalla” d’Elbit. No obstant això, aquests sistemes han estat utilitzats en escenaris marcats per violacions greus dels drets humans, incloent-se’ls en el context de genocidi per part d’experts en drets humans.
Després de la normalització de les relacions amb Israel en el marc dels Acords d’Abraham el 2020, Marroc ha esdevingut un client important de la indústria armamentística israeliana, signant diversos acords militars destacats. A més, el govern dels Estats Units va reconèixer la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental, un territori disputat, com a part d’aquest acord, el que va suposar un èxit diplomàtic per a Marràqueix, tot i les crítiques per les violacions dels drets humans en la regió.
A més de les vendes d’armes, Elbit Systems havia previst obrir dues fàbriques a Marroc, un projecte que es va suspendre a causa de l’esclat del conflicte a Gaza. Fundada el 1966, Elbit és el contractista d’armes privat més gran d’Israel i ha estat objecte de crítiques per la seva implicació en conflictes, amb al·legacions de crims de guerra en les seves operacions.
Organitzacions de drets humans han denunciat que l’empresa ha proporcionat equipament utilitzat en accions militars que han provocat víctimes civils i la destrucció d’infraestructures. Les crítiques a la normalització de les relacions amb Israel han sorgit de diversos sectors a Marroc, incloent grups nacionals i d’esquerra, així com moviments de drets humans. A més, Marroc va ser criticat per permetre que un vaixell amb armes destinades a Israel atracés al port de Tànger, desencadenant protestes a tot el país.
Els detractors argumenten que aquests passos trairien el suport històric de Marroc als drets palestins i podrien implicar el país en compromisos militars poc ètics en un moment de tensions i al·legacions greus a l’escena internacional.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.