Malgrat les garanties establertes per la nova constitució, l’exclusió dels pobles indígenes en els processos de presa de decisions és una realitat persistent, amb una manca de respecte cap als seus drets. La Llei d’Operació del Govern Local de 2017 va ser dissenyada per facilitar un govern local més efectiu, però no aborda adequadament els drets dels pobles indígenes ni compleix amb convenis internacionals com la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes.
Els pobles indígenes esperaven que la transició a un sistema federal millorés la seva situació, però la realitat és que encara es troben amb obstacles per fer sentir les seves veus. Les autoritats locals manifesten la necessitat de clarificar el seu marc operatiu davant l’interferència federal, així com de garantir la participació dels pobles indígenes en la creació de lleis i polítiques.
Tanmateix, la manca de recursos i de coneixement sobre els seus drets ha impedit que els governs locals puguin abordar adequadament les seves preocupacions. Activistes han sol·licitat que les autoritats locals incorporin mecanismes que assegurin la inclusió proporcional dels pobles indígenes en els processos de presa de decisions. Un exemple de bona pràctica és la introducció de la Llei de Desenvolupament del Pla dels Pobles Indígenes per part d’una municipalitat, que busca promoure el coneixement i els valors culturals indígenes.
La creació d’un punt focal indígena en cada govern local podria ser un pas significatiu cap a la integració dels drets i necessitats dels pobles indígenes.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.