El Pla d’Acció per a una Societat Estratègica Integral entre la Xina i les Illes Cook va ser presentat el 14 de febrer, generant preocupacions sobre la manca de consulta pública i l’absència de comunicació amb el govern de Nova Zelanda. Aquest país del Pacífic Sud manté una associació lliure amb Nova Zelanda, que permet als seus 15. 000 habitants viure i treballar allí, i ha de ser consultat sobre qualsevol acord internacional.
El govern de Nova Zelanda va manifestar que no havia estat informat dels detalls de l’acord que Brown havia negociat amb la Xina, que se centrava en la cooperació en comerç, resiliència climàtica, mineria en aigües profundes i temes marítims. Abans del seu viatge a la Xina, Brown va prometre fer públics tots els documents relacionats amb l’acord i va assegurar que la relació constitucional de les Illes Cook amb Nova Zelanda no se veuria afectada.
Malgrat això, la seva tornada va ser rebuda amb una protesta immediata. La líder de l’oposició, Tina Browne, va criticar la falta de transparència i va expressar que l’acord podria comprometre la sobirania del país. Va afirmar que no tenien cap problema amb buscar ajuda, però sí amb el risc que això suposés per la seva relació amb Nova Zelanda.
En resposta a les preocupacions de la comunitat, Brown va defensar la seva decisió, reconeixent que hi havia veus que se sentien ignorades i insistint en la importància de la transparència i el diàleg obert. Va explicar que la falta de detalls en el document era intencionada, ja que les negociacions posteriors determinarien els aspectes concrets dels projectes futurs.
El Ministeri d’Afers Exteriors i Immigració va emetre un comunicat ressaltant la rellevància de l’acord, que permetria a les agències dels dos governs avançar en projectes bilaterals. El ministre, Tingika Elikana, va afegir que és habitual que les Illes Cook busquin aliances amb altres països, defensant la seva relació amb Nova Zelanda com a beneficiosa per ambdues parts.
Alguns analistes no veien controvèrsia en el document de l’acord, però experts com l’Associat Professor Anna Powles van advertir que la cooperació marítima signada podria tenir implicacions més amplis a la regió, especialment en un context de tensions militars creixents. La fotògrafa local Fe’ena Syme-Buchanan va compartir sentiments contradictoris, reconeixent les possibilitats de creixement econòmic però advertint sobre els riscos que comporta fer acords amb potències econòmiques com la Xina.
Un editorial d’un mitjà xinès va defensar que els països del Pacífic Sud no estan interessats en jocs geopolítics, sinó que volen centrar-se en les seves pròpies necessitats de desenvolupament.
La manifestació recent reflecteix un cert escepticisme entre la població sobre l’acord, i Brown haurà de fer un esforç addicional per convèncer tant el públic com el govern de Nova Zelanda que l’acord aportarà més beneficis que inconvenients, tant per a les Illes Cook com per a la regió del Pacífic en general.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.