La RDC és la llar d’uns 110 milions de persones, repartides en més de 400 grups ètnics, i la seva música s’enriqueix amb aquesta variada herència cultural. Francès, Lingala, Swahili, Kituba i Luba-Kasai són les llengües parlades, amb el Lingala com a llengua musical predominant. La música congolejana es nodreix de les tradicions i costums específics de cada ètnia, utilitzant instruments com l’inanga, el ngoma, el kundi, el lokole, el mbira, el ngombi, i el seto.
Un exemple notable és la cançó “Mbomboliye” del poble Mongo, que celebra bones notícies. Al llarg del temps, aquesta música ha evolucionat, incorporant influències contemporànies i nous instruments com guitarres elèctriques, sintetitzadors i caixons, que li donen un aire modern sense perdre les seves arrels culturals.
El panorama musical de la RDC és divers i dinàmic, amb estils com la rumba, que es va originar al regne antic del Kongo, i va revifar a la dècada dels anys 30 gràcies a la influència de la rumba cubana.
El soukous, que va néixer dels ritmes de la rumba, va guanyar popularitat a la dècada dels 60, i el Ndombolo, una fusió de la rumba i el soukous, va emergir als anys 90, demostrant la creativitat sense límits dels músics congolejos. Artistes com Grand Kallé, amb el seu emblemàtic “Indépendance Cha Cha”, i Tabu Ley, conegut com Franco, han deixat una empremta profunda en la música congolejana.
La generació actual inclou noms com Fally Ipupa, que ha assolit un gran èxit en diversos gèneres musicals, i altres figures com JB Mpiana i Werrason. A l’altra banda de la frontera, músics com Youlou Mabiala i Aurlus Mabélé també han contribuït a l’escena musical compartida entre la RDC i la República del Congo. La música congolejana no només és un reflex de la cultura, sinó que també ha exercit un paper polític important.
La cançó “Indépendance Cha Cha” es va convertir en un himne per als moviments anti-colonials, i durant el règim de Mobutu Sese Seko, els artistes van utilitzar la música com a eina de protesta contra la repressió i la corrupció. En els darrers anys, la música de la RDC ha continuat evolucionant, integrant gèneres com l’Amapiano sud-africà i l’Afrobeat nigerià. Artistes com RJ Kanierra i Innoss’B han seguit aquestes tendències amb gran èxit a les plataformes digitals.
La música congolejana, amb la seva riquesa i diversitat, continua sent un potent vehicle de creativitat i expressió cultural.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.