En els darrers anys, es van organitzar diversos esdeveniments centrats en la reacció dels mitjans davant el conflicte social, la generació d’idees i l’anàlisi de vídeos virals. Després d’una pausa per a la formació, el periodista va tornar a reunir-se amb Ivan i van decidir organitzar un hackathon per reactivar la comunitat. Amb el suport logístic d’Openlab, van llançar MediaHack, un esdeveniment que combinava periodisme i hacking, entès com una forma creativa de resoldre problemes.
En un context on la desinformació és prevalent durant les eleccions, van realitzar una conferència sobre intel·ligència artificial i desinformació a la Universitat Simón Bolívar, just abans de la segona volta presidencial. Experts van discutir l’impacte de la intel·ligència artificial i les notícies falses en la democràcia equatoriana, advertint sobre la manipulació de la informació i la seva transformació en un producte. La desinformació, amb estructures i estratègies de màrqueting, s’ha convertit en un negoci.
Poc després, es va celebrar el hackathon “Tecnologies Ciutadanes per a Decisions Informades”, on uns 60 participants van treballar per desenvolupar solucions contra la desinformació electoral. Al final, es van escollir tres projectes guanyadors que van rebre 1. 200 dòlars i mentoria especialitzada. Un dels projectes, Goddard, actua com un detectiu digital per analitzar notícies, detectar discursos d’odi i educar els usuaris sobre com identificar informació fiable.
Un altre guanyador, VeritasAI, ofereix un sistema per informar d’irregularitats electorals de manera anònima i segura, mentre que PillMind aborda la confusió en les promeses electorals, traduint-les en un llenguatge més accessible per als votants. El repte ara és portar aquestes idees més enllà dels prototips. El MediaHack no va acabar amb els aplaudiments; els guanyadors van presentar els seus projectes en un acte públic per buscar finançament i suport.
Gràcies a la col·laboració de diverses organitzacions, s’ha reactivat una comunitat que lluita contra la desinformació mitjançant la unió de periodisme, tecnologia i ciutadania. Al llarg de 2025, es continuaran organitzant espais per experimentar i debatre sobre aquest tema.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.