Aquesta situació, juntament amb l’impacte del canvi climàtic, ha generat una crisi ecològica significativa, que ha provocat la pèrdua de boscos, biodiversitat, contaminació, escassetat d’aigua i fragmentació d’hàbitats, posant en perill espècies de fauna silvestre amenaçades. Molts d’aquests refugiats van fugir de la persecució i la violència a Myanmar, i ara viuen en àrees ecològicament sensibles com el Santuari de Fauna de Teknaf i el Parc Nacional de Himchari.
Estudis realitzats per l’ONU han identificat nombrosos impactes ambientals que s’han vist empitjorats pel flux de refugiats, afectant greument els boscos i ecosistemes tant marins com d’aigua dolça. La pressió humana derivada de l’augment dels assentaments ha dificultat el moviment dels elefants entre boscos, provocant enfrontaments amb les comunitats locals. La fauna, incloent ocells i mamífers, està patint pèrdues d’hàbitat, i moltes espècies vegetals han desaparegut, incloent plantes medicinals i arbusts.
Segons dades del Banc Mundial, s’han perdut 16,607 hectàrees de bosc, amb un notable increment de la degradació entre 2017 i 2020, coincidint amb l’arribada massiva dels refugiats. La conversió de boscos en assentaments ha estat significativa, amb aproximadament 1,337 hectàrees transformades des de 2017. A més a més, l’extracció de fusta per a la calefacció ha causat la desforestació de 742 hectàrees al voltant dels camps, amb un impacte econòmic considerable.
Aquesta destrucció ha comportat pèrdues econòmiques importants, amb estimacions que superen els 11,8 mil milions de BDT en danys. La dependència de la fusta per a la cuina és alta entre els refugiats, amb un consum diari que ascendeix a 50,000 quilos, cosa que ha portat a la necessitat d’intervencions immediates per restaurar l’ecosistema i reduir la pressió sobre els recursos naturals.
Malgrat algunes iniciatives de reforestació i introducció de gas, encara queda molt per fer per abordar la degradació ambiental. La situació exigeix un enfocament equilibrat que consideri tant el benestar humà com la preservació ecològica.
Aquesta història va aparèixer originalment a Global Voices. Pots trobar el nom de l’autor a l’enllaç.
S’ha utilitzat aquesta informació degut a que estava publicada amb la llicència Creative Commons. Si no voleu que aquesta informació aparegui aquí, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de la pàgina de contacte. Text generat artificialment.